ICOANĂ – Marius Ghinescu

S-a născut în Bacău, la 7 iunie 1983. A absolvit Liceul de Artă George Apostu din Bacău, secția Pictură murală, în 2002, după care a urmat cursurile Facultății de Teologie Dumitru Stăniloae din Iași, secția Pictură bisericească. A absolvit facultatea în 2006 și un master în restaurare la aceeași facultate în 2008.

Este unul dintre primii membri ai echipei de pictură bisericească a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, din cadrul Centrului Resurrectio unde are deja o activitate de 10 ani.

Câștigător al Marele premiu din cadrul Concursului național Icoana Ortodoxă – Lumina Credinței, 2017, editiai a VI-a. Premiul I – la secțiunile frescă și icoana pe lemn

 

Din anul 2014 este pictor autorizat de către Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Romane.

Expoziții personale de icoane și frescă

Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei si Muzeul Mitropolitan Iași, sala Baptisteriu, 2018

 

Lucrări de artă murală bisericească

2006: paraclisul din cadrul complexului comercial Iulius Mall din Iași, cu Marcel Furtună și Dan Rău

2007-2009: capela Seminarului teologic Sf. Vasile cel Mare din Iași*

2009: Capela Sfânta Parascheva, Mosfiloti-Larnaka (Cipru)**

2009: Catedrala episcopală din Dali (Nicosia, Cipru)**

2009-2010: Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Latakia (Siria)**

2009-2010: Biserica Bunavestire, Banias (Siria)**

2009-2010: Biserica Mănăstirii Panaghia Despina (Siria)**

2010-2011: Biserica Sfântul Gheorghe, Kapedes (Cipru)**

2010-2011: Biserica Sfântul Gheorghe, cartier Sfântul Dometie, Nicosia (Cipru)**

2009-2012: Biserica Intrarea Domnului în Ierusalim, cartier Tătărași, Iași*

2012-2015: Biserica Sfântul Pantelimon, Nicosia (Cipru)**

2012-2015: Biserica Sfântul Ioan Hrisostom, Nicosia (Cipru)**

2013-2017: Biserica studențească Sfântul Iulian din Tars, Iași*

2013-2017: Biserica Sfântul Apostol Toma, cartier Alexandru, Iași*

2015-2018: Biserica Adormirea Maicii Domnului din Comuna Rediu, județul Iași

*cu echipa Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

**cu echipa Părintelui Dometie, Cipru

Icoane

Icoane pentru Mănăstirea Neamț, Schitul Pocrov, Schitul Băiceni – Secu,

și Catedrala Mitropolitană din Iași

Biserici ortodoxe românești din Belgia, Marea Britanie, Bulgaria

Biserici din Cipru, Liban, Siria, Patriarhia Alexandriei

Icoană de canonizare (Sfinții de la Sihăstria Putnei) și icoana de așezare în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Porfirie Kavsokalivitul

Concursuri și workshop-uri

2002: Icoana – suflet și credință, Centrul internațional de cultură și artă George Apostu, Bacău

2013: Iconari în Otopeni, ediția I

***

Marius Ghinescu: “De ceva timp mă gândesc la perioada trecută și am ajuns astfel, pe firul amintirilor, la momentele în care am descoperit desenul prin colegul meu de bancă din clasa întâi. Încă de copil, părinții au văzut în mine că aș avea înclinație către artă, așa că am ajuns la Liceul de Artă George Apostu din orașul natal, Bacău, la secția de muzică. Cum am terminat clasa a IV-a, am schimbat vioara și arcușul pe creion și pensulă și m-am transferat la secția de arta plastică. La fel a făcut și colegul meu.

La secția de artă plastică, am început să mă familiarizez cu desenul și culoarea și făceam totul cu mare drag. La finalul clasei a V-a, am făcut o mare descoperire: icoanele. O vecină care mergea prin pelerinaje și era nelipsită de la biserică, mi-a dăruit mai multe cărți și iconițe și îmi vorbea despre Dumnezeu. Printre cărțile dăruite se găsea și Biblia ilustrată pentru copii, sursa izvodului pentru primele mele icoane. Am îndrăgit atât de mult icoanele, încât le lucram cu cel mai mare drag. Am primit îndrumări de la profesorul de desen, care mi-a povestit despre Erminia bizantină, apoi chiar mi-a adus o copie, pe care o citeam și o păstrăm cu mare cinste. Încă de pe atunci știam ce vreau să mă fac când voi fi mare.

Nu după mult timp am cunoscut un pictor, Florian Lipan, care lucra la una din bisericile din oraș, și am ajuns să fiu un fel de ucenic al lui, chiar dacă era și el în formare. Tot atunci am descoperit, în albumele sale, pictura veche din diferite țări și am început să căutam imagini și cărți cu pictură bizantină, iar când le găseam le aveam ca pe o comoară și mă bucuram nemaipomenit. În orice imagine, chiar dacă era neclară sau alb-negru, căutam să zăresc ceva și să înțeleg din tainele și frumusețile celor de demult.
În școală a început un nou curent, elevii și profesorii au descoperit icoana. Au început să se facă expoziții și chiar un concurs anual.

La liceu am continuat la secția de pictură murală, unde am învățat foarte multe și am continuat să descopăr pictura frumoasă din vechile biserici. Am descoperit în perioada aceea pictura din Serbia și Macedonia și mă bucuram când găseam imagini. Încercam să îmi dau seama cum arătau în ansamblu aceste biserici, dar să înțeleg și detaliile.
După ce am terminat liceul, în 2002, m-am îndreptat către Iași unde am dat examen la Facultatea de Teologie la Secția Patrimoniu cultural, dar și la Facultatea de Arte. Am fost admis la amândouă, dar inima m-a dus la Teologie. În aceeași vară, am mers și pe șantier, în echipa soților Ioan și Dana Moldoveanu, unde am avut o experiență minunată și am învățat foarte multe lucruri care m-au ajutat în anii ce au urmat.

La Facultatea de Teologie am început să învăț lucruri noi și am cunoscut oameni minunați, care aveau aceleași preocupări ca mine. Și astfel, încet-încet, am crescut, am început să văd cu alți ochi, de parcă din când în când mi se luau niște valuri de pe ochi.
În perioada facultății, am început să lucrez cu un coleg cu un an mai mare ca mine, Marcel Furtună, și de atunci facem echipă până în prezent.
După terminarea facultății, cu binecuvântarea si sprijinul Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și prin grija și dorința părintelui Cristian Muraru, director al Centrului Resurrectio, a luat naștere echipa de pictură bisericească a Mitropoliei. În primăvara anului 2007, mă aflam printre primii membrii ai echipei alături de Marcel Furtună și Nicu Nicolaiciuc. Am început să lucrăm și să ne formăm; nu după mult timp s-au adăugat noi membrii, Călin Ciprian și apoi Dan Rău, colegul meu din clasa întâi de la Liceul de Artă din Bacău. Acesta a urmat cursurile Facultății de Artă din Iași, secția Grafică. Uitându-mă în urmă, văd lucrarea lui Dumnezeu aici: eu m-am îndreptat către desen datorită lui și el a ajuns să picteze biserici prin mine.
Nu după mult timp, am mai avut un nou coleg: Iulian Batalan. După câțiva ani, am mai primit alături de noi pe Ionel Haraga. Astfel, suntem o echipă alcătuită din șapte persoane, care ne-am format împreună, lucrăm unitar și ne înțelegem foarte bine. Din 2014, sunt pictor autorizat de către Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Romane.

De-a lungul timpului am căutat mereu sa învăț, să mă apropii cât de mult se poate de cei vechi. Am cercetat perioada paleologă, cea comneană și, mai de curând, m-am aplecat către pictura din Moldova din perioada lui Ștefan cel Mare și Petru Rareș. O experiență bogată am căpătat în Cipru, unde am lucrat după pictura din perioada paleologă, dar și după pictorii greci contemporani, care au avut o influență puternică asupra mea. Dragostea de pictură și de Biserică m-a ținut mereu treaz, mereu în căutare și mi-a dat dorința de a face un lucru cât de bine pot eu.
Am lucrat diverse icoane care m-au bucurat, am pictat destul de mult la perete în frescă sau în tehnica al seco. La icoane mă bucur de ajutorul soției mele, care îmi este alături și mă sprijină; ea este cea care pune aurul la icoane si face diverse ornamente sau așterne culoare pentru fonduri.

Dau slavă lui Dumnezeu pentru toate, am văzut lucrarea Domnului în multe momente, dar mai ales în faptul ca dorința mea din clasa a V-a de a ajunge pictor de biserici s-a împlinit. Caut mereu să înțeleg și să descopăr din frumusețile lăsate de înaintași în biserică și sper să ajung să fac lucruri la fel de frumoase.

***